Wijntrends die je hebt gemist in 2022

Geen jaar in de industrie van de wijnmarkt is hetzelfde. Van het uitbreiden naar verschillende regio’s tot het verduurzamen en meer focus leggen op het verhaal achter de fles: de industrie verandert continu. In dit artikel delen we de belangrijkste ontwikkelingen en lees je de wijntrends van 2022.

1.Duurzame verpakkingen en wijnen

Steeds meer wijnbedrijven houden zich bezig met het ontwikkelen van duurzame verpakkingen. De verwachting is dat dit alleen nog maar meer gaat worden en we wijn vaker gaan terug zien in blikjes, boxen of andere alternatieven voor glas. Deze ontwikkeling heeft even op zich laten wachten, omdat het juist glas is dat de smaak van de drank goed behoudt. Toch zijn blikjes beter voor het milieu, makkelijker mee te nemen en fijn om uit te drinken. Daarnaast is glas sinds de pandemie alleen nog maar schaarser geworden en brengt het daarmee hogere kosten met zich mee.

2.Online wijnverkoop

Ook na de pandemie kiezen consumenten er nog voor om hun favoriete wijn online te bestellen. Hiermee staat de wijnsector voor een nieuwe uitdaging: op welke manier krijgen we onze klanten naar de website en beter nog ‘hoe behouden we ze?’. Klanten moeten ervan overtuigd worden dat het online kopen van wijn net zo leuk is als bij de vertrouwde wijnwinkel om de hoek. Deze ervaring op de winkelvloer moet je door zien te vertalen naar de webshop. Ook moet er meegegaan worden in nieuwe innovaties. Denk hierbij aan het online bezorgen via mobiele apps.

3.Alcoholvrije of -arme wijn

De verschuiving naar alcoholvrij of -arme wijn zien we steeds meer plaatsvinden. We zijn meer en meer bezig met onze gezondheid en daar hoort teveel alcohol niet bij. Wijnhandelaren zien dan ook dat er steeds meer gezocht wordt naar alternatieven. Naast alcoholvrije wijnen zijn alcoholarme wijnen populairder. Consumenten willen toch graag een gezellig drankje, maar daarmee niet de negatieve effecten van te veel alcohol ervaren.

4.Wijn in het interieur

We zien daarnaast steeds meer wijnrekken, wijnkasten, maar ook bijvoorbeeld de klassieke wijn vintrinekast terugkomen in het interieur. Wijn wordt hiermee een prominent onderdeel van het interieur. Bijzondere flessen wijn uit verschillende jaren kun je hierin presenteren en op speciale gelegenheden schenken. 

5.Minder verspilling

Tot slot zien we dat de consument steeds meer bewust is van zijn effect op de aarde. Waar voorheen verschillende flessen wijn werden opengetrokken, waardoor er vervolgens aan het einde van de avond halve flessen in de gootsteen verdwenen, zijn we ons nu meer bewust van deze verspilling. We denken beter na over hoeveel glazen wijn eruit een fles kunnen, en rekenen dit vervolgens door op het aantal gasten. Voor wie toch een aantal flessen open heeft, kan ervoor kiezen deze te vacumeren en in de koelkast te bewaren.